Potatispaj med västerbottenost

Nu är verkligen hösten här! Det är mörkt på morgonen när man går upp och mörkt när man åker hem från jobbet. Kallt och ruggigt är det också! Då tycker jag att det är extra viktigt med god mat, för det piggar upp i vardagen.

I helgen hade vi kalas och då gjorde jag denna goda potatispaj. Serverade den tillsammans med en god sallad och foccaciabröd.

Pajskal:
* 2 dl vetemjöl
* 1 dl dinkelmjöl (fullkorn)
* 1 dl västerbottenost
* 125 g smör (rumstempererat)
* 2 msk vatten

Fyllning:
* 600 gram kokt Inova
* 1 st purjolök
* 2,5 dl creme fraiche
* 3 stora ägg
* salt
* 2 dl västerbottenost

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Börja med degen. Mät upp de båda mjölen, ost och smör för att sedan röra om. Tillsätt vatten och arbea ihop en deg.
3. Arbeta ut degen i degformen. Degen räcker till 2 st pajformar på 22 cm i diameter.
4. Ställ in i kylen i 30 minuter. Nagga sedan botten och förgrädda i ugnen i 10 minuter.
5. Skiva kall kokt potatis och purjolök. Varva dessa två i pajskalet.
6. Vispa sammam creme fraiche och ägg i en bunke. Salta och peppra efter smak och tillsätt sedan osten.
7. Häll i pajskalen och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter.

Jag gjorde mina pajer några dagar innan kalaset och frös in. Var lite orolig över om den frysta potatisen skulle bli smaklös och vattnig efter att jag tinat upp den. Men icke, den var jättegod! Så ett tips om ni inte vill stå och laga pajen samma dag som ni ska bjuda på den.

Hoppas att det smakar!
//Annelie