Potatiskaka med älgfilé och murkelsås.

Äntligen fredag! Det betyder att jag har lite mer tid att ägna åt matlagning. Ikväll har jag lagat potatiskaka med älgfilé och murkelsås. En mycket god maträtt som tar ungefär en timme att tillaga. Jag hann klart lagom till På spåret som är en självklart fredagsunderhållning på den här gården.

Recept för 2 personer

Jag börjar med potatiskakan eftersom den tar längst tid att tillaga.

Potatiskaka:

En potatiskaka ska vara stabil och inte smula sönder, därför använder jag mig av Asterixpotatis eftersom den är fast i köttet.

800 g skalad Asterixpotatis Salt Sätt ugnen på 225 grader. Lägg i bakplåtspapper i en form. Jag använder en avlång bakform för att få en fin form på potatiskakan. Skiva potatisen tunt. Lägg ett tätt lager potatis i botten på formen och sedan smör och salt. Fortsätt så, lager på lager. Avsluta med smör och salt överst. Ställ in formen i ugnen i ungefär 45 minuter. Så fort potatisen är klar sänker du värmen till 150 grader, för nu ska älgfilén in.

Älgfilé:

150-200 g älgfilé per person Salt och peppar Salta och peppra på båda sidorna av filéerna. Stek filéerna snabbt på båda sidorna på hög värme tills de fått en fin färg. Spara stekspadet till såsen. Lägg sedan filéerna i en ugnsäker form och ställ in dem i ugnen. Filéerna är klara vid 55-60 grader. Detta beror på bitarnas storlek och hur blodig filé man önskar.

Murkelsås:

2 dl konserverade murklor 2 st scharlottenlökar 4 dl vispgrädde 1 dl vitt vin Stekspad Soya Salt och peppar Finhacka svampen och fräs den i smör i ungefär 5 min. Lägg i den finhackade scharlottenlöken och fräs i några minuter till. Tillsätt vinet, grädden och stekspadet. Tillsätt även lite soya, mest för färgens skull. Låt såsen puttra långsamt i 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Hoppas att det smakar!

//Annelie