Potatisgratäng med rådjurssadel och rödvinssås
Igår kväll var det lördag och jag ville laga något lite extra gott. Det var längesen vi åt vilt, så valet föll på rådjurssadel. Till det tycker jag att det är supergott med potatisgratäng gjord på Asterix potatis.
Jag planerade min matlagningstid dåligt igår och fick tillaga en liten snabbare variant av kvällens måltid. Men som tur var blev det supergott ändå. Den slutsatsen drog jag eftersom det var tomt på alla faten efter att vi ätit upp och jag gjorde mat för ungefär 3-4 personer. Så om ni ska bjuda på detta till ett par hungriga personer så kan det vara idé att öka receptet lite.
Recept för 3-4 personer
Potatisgratäng
7 stora Asterix potatisar 1 st gul lök 2,5 dl standard mjölk 2,5 dl vispgrädde Salt och vitpeppar efter smak Skala och skiva potatis och gullök i cirka 5 mm tjocka skivor och lägg dem i en kastrull. Tillsätt mjölk och grädde. Koka upp långsamt, sänk värmen och låt det sjuda i 10-15 minuter eller tills potatisen är mjuk. Smaka av med salt och peppar. Läsa vad som är nästa steg på punkt 8 under Rådjurssadel.
Rådjurssadel
1 st rådjurssadel på ca 1,5 kg Smör Salt och vitpeppar efter smak 1 st gul lök 2 st morot 100 g rotselleri Sätt på ugnen på 175 grader. Putsa sadeln från hinnor och gnid sedan in den i smör. Salta och peppra köttet ordentligt. Skär rotsakerna och löken i bitar och lägg dem i botten på en ugnsform. Lägg sadeln ovanpå rotsakerna och löken med bensidan neråt. Stek i ugnen till köttet har en temperatur på mellan 65-70 grader. Ta upp köttet ur formen och låt svalna. Höj temperaturen på ugnen, övervärme, till 225 grader. Häll i potatis och lök i formen tillsammans med rotsakerna och löken. In med formen i ugnen igen och gratinera gratängen tills den fått en fin gyllene färg.
Rödvinsås
Om jag hade haft bättre med tid hade jag självklart gjort såsen på annat vis. Men nu fick jag göra såsen samtidigt som jag lagade potatisen och köttet.
2 st shalottenlökar Smör 2 msk socker svartpeppar efter smak 3 dl vatten 5 dl rött vin 2 msk kalvfond 2 msk soja 2 msk balsamvinäger 2-3 msk maizena Hacka shalottenlöken och fräs den i smöret. Tillsätt socker och svartpeppar tills sockret börjar bli brunt. Späd sedan med vatten, rödvin, kalvfond, soja och balsamvinäger. Koka ihop såsen ordentligt. Igår fick min sås stå och småputtra i ca 30 minuter. (Smaka av och känn så att rödvinet inte är för stark/framträdande i såsen. Om det är så låt det då koka ihop mer). Sila såsen för att få den slät. Red såsen till önskad tjocklek.
Hoppas att det smakar!
//Annelie