Janssons frestelse, redo att gräddas!
Förberedelser inför årets julbord är igång. När Jansson sedan har svalnat kommer jag att frysa in den för att sedan ta fram den ett dygn innan den ska serveras.
Recept på extra krämig Jansson, 6 portioner:
* 1 kg King Edward
* 2 gula lökar
* 1 burk ansjovis (125 g)
* 5 dl vispgrädde
* 2 dl röd mjölk
* 2 msk ansjovisspad
* 0,5 dl ströbröd
* ca 15 g smör
1. Värm ugnen till 200 grader
2. Haka löken och stek i smör. Löken skall inte få färg utan bara mjukna och bli glansig. Ställ den sedan åt sidan.
3. Skala och tvätta potatisen innan du skär den i tunna strimlor.
4. Skär 8 st (eller fler) ansjovisfiléer i strimlor.
5. Smörj en ugnsform med smör och varva sedan potatis, lök och ansjovis.
6. Blanda ansjovisspad, grädde och mjölk och häll sedan över.
7. Strö på ströbröd och klicka på smöret.
8. Baka mitt i ugnen i ca 1 timme.
9. Ta ut och låt svalna innan servering
Tips: När Jansson blivit kall är den perfekt att frysa in. Ta sedan fram den dagen innan den ska ätas så att den hinner tina. Sedan värmer du på den med lock i 200 grader tills den blivit genomvarm. Detta recept är lagom att frysa in i en 2000 ml aluminiumform.
Hoppas att det smakar!
//Annelie