Gratinerat potatismos
Nyårsafton spenderade jag och Jonas på Prinshaga i Axvall, tillsammans med goda vänner. Inför denna kväll hade vi blivit tilldelade olika ansvarsområden. Jag och Jonas fick självklart uppgiften att laga någon gott med potatis. Vi fick veta att herrarna Filip och Jonas, som vi skulle göra varmrätten tillsammans med, skulle laga Boeuf Bourguignon.
Min första tanke var att Boeuf Bourguignon nog brukar serveras med kokt potatis, vilket jag tyckte kändes lite tråkigt till nyårsmiddag. Jag började då fundera på om vi skulle laga gratinerat potatismos eftersom moset kunde göras hemma och sedan gratineras på Prinshaga. Gratinerat potatismos blev det och det blev supergott!
Recept till 4 personer:
Till potatismos skall man alltid använda sig av King Edward, enligt mig. På nyår var vi totalt 13 stycken så jag har minskat receptet till ungefär 4 personer.
* 10 st King Edward
* 1,5 - 2 dl varm mjölk (moset får inte bli för löst)
* 4 msk smör
* Salt, peppar och muskotnöt
* 2 dl vispad grädde
1. Koka den skalade potatisen i saltat vatten tills den är mjuk.
2. När potatisen är klar häll av vattnet med en gång.
3. Mosa potatisen och häll sedan varm mjölk över potatisen under omrörning
4. Tillsätt sedan smör och kryddor.
5. Lägg upp moset i en ugnsfast form.
6. Fördela den vispade grädden i ett ca 1 cm tjockt täcke.
7. Sätt in i varm ugn, övervärme eller grill, och gratinera. Det går väldigt snabbt så akta så att det inte bränns.
Gratinerat potatismos fungerar till det mesta. På nyår åt vi det till nötkött men det passar absolut till både fläsk, kyckling och fisk.
Hoppas att det smakar gott!
God fortsättning!
//Annelie