Extra krämig Janssons frestelse
Här kommer ett recept på en extra krämig Janssons frestelse.
6 portioner:
* 1 kg Inova (Janssons blir krämigare på Inova än King)
* 2 gula lökar
* 1 burk ansjovis (125 g varav 80 g ansjovisfilé)
* 5 dl grädde (36 % fett)
* 2 dl röd mjölk
* 2 msk ansjovisspad
Endel vill gärna ha ströbröd och några klickar smör på Jansson
* 0,5 dl ströbröd
* ca 15 g smör
1. Värm ugnen till 200 grader
2. Haka löken och stek i smör. Löken skall inte få färg utan bara mjukna och bli glansig. Ställ den sedan åt sidan.
3. Skala och tvätta potatisen innan du skär den i tunna strimlor.
4. Skär ansjovisfileérna i strimlor.
5. Smörj en ugnsform med smör och varva sedan potatis, lök och ansjovis.
6. Blanda ansjovisspad, grädde och mjölk och häll sedan över.
7. Om du vill ha ströbröd strör du på det nu och klickar på smöret.
8. Baka mitt i ugnen i ca 1 timme.
9. Ta ut och låt svalna innan servering
Tips: När Janssons har blivit kall är den perfekt att frysa in. Ta sedan fram den dagen innan den ska ätas så att den hinner tina. Sedan värmer du på den med lock i 200 grader tills den blivit genomvarm.
Hoppas att det ska smaka!
//Annelie