Busenkelt recept på Janssons frestelse
Eftersom det är jultider så tänkte jag dela med mig av ett busenkelt recept på Janssons frestelse.
Jag föredrar när Jansson är lite knaprig, men om man istället vill ha en krämig frestelse byter man ut Asterix, som är en fast potatis, mot King Edward, som är en mjölig sort.
JANSSONS FRESTELSE
Detta recept är utformat efter att göras i en folieform på 2,5 liter.
* 1,5 kg Asterix
* 2 st gula lökar
* 2 st ansjovisburkar á 100 g
(spara lite utav spadet)
* 4 dl vispgrädde
* 2 dl mjölk
* 3 msk ströbröd
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Skala och skär löken i tunna
skivor. Fräs den sedan mjuka i en stekpanna med smör.
3. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor.
4. Lägg hälften av potatisen i botten av folieformen.
5. Strö över den gula löken.
6. Strö över ansjovisen.
7. Lägg över den andra hälften av potatisstrimmorna.
8. Häll över vispgrädden och mjölken.
9. Droppa över lite utav ansjovisspadet.
10. Strö över ströbrödet och klicka på lite smör.
11. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timma. Kontrollera med en sticka.
Hoppas att det smakar!!
//Annelie