Äntligen får potatis den positiva uppmärksamhet som den förtjänar!

För ungefär 15-år sedan blev kolhydratssnåla-dieter allt populärare. Ju starkare diettrenden blev desto sämre rykte fick potatisen och konsumtionen av knölen minskade. Men nu börjar äntligen allt fler att omvärdera potatisen.

Vad innehåller en potatis?
Utöver energi i form av kolhydrater innehåller knölen även vitamin C, vissa B-vitaminer och kalium samt kostfibrer. Det är en låg proteinhalt i potatis men det proteinet som finns är av hög kvalitet och äter man potatis med skalet på får man även i sig antioxidanter. 1

Hur fungerar kolhydrater i kroppen?
Det mesta utav kolhydraterna bryts ner till glukos, som är den främsta energikällan till våra celler i kroppen. Glukos lagras i levern och i musklerna i form av glykogen som fungerar som energireserv för muskler och hjärna. Får då kroppen för lite kolhydrater slås fettreservssystemet på för att bland annat hjärnan ska få energi. Innehåller då inte vår kost tillräckligt med kolhydrater och glykogenlagren är tomma tror kroppen att den befinner sig i svält. Det resulterar i en försämrad fettförbränning och ökad proteinnedbrytning i musklerna.2

Kolhydrater brukar delas in i snabba och långsamma, beroende på hur snabbt de bryts ner vid matsmältningen. Snabba kolhydrater kan ge svängningar i blodsockernivån medan långsamma kolhydrater håller blodsockret på en jämnare nivå och anses därför att föredra. Kolhydrater delas även in i tre grupper: stärkelse (potatis, bröd, pasta), socker (godis, sylt, saft m.m) och fibrer (frukt, grönsaker, knäckebröd). I rotfrukter såsom potatis, fullkornsprodukter, baljväxter, grönsaker, frukt och bär finns nyttiga kostfibrer. De passerar genom kroppen i stort sett utan att tas upp men har till uppgift att samla vätska och öka volymen i tarmen så att man inte blir förstoppad.3

Det jag vill informera om ovan är alltså att potatis absolut inte är någon stärkelsebomb utan snarare en riktig vitaminbomb som är full av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Dessutom bryts potatisen ner långsammare än många andra kolhydratskällor och ger en ökad mättnadskänsla.

Media har även rapporterat om potatisen och dess revansch. I veckan kunde vi se ett inslag i Nyhetsmorgon på TV4 där de bland annat intervjuade kostrådgivare Ulrika Davidsson som menade att vi idag äter mycket pasta och bröd vilket är sämre alternativ än potatis eller annan rotfrukt. Enligt en artikel i Inquisitr finns det nu även en ny diet kallad "Starch Solution". Idéen till dieten kommer ifrån Hannah Howlett från Minnesota som har testat att äta bara potatis och annan icke-stärkelserik mat i 30 dagar och hon minskade då i vikt. Enligt artikeln har detta slagit igenom ganska stort och fler personer har hakat på trenden.

//Annelie


Källor:
1: http://svenskpotatis.se/om-potatis/naringsvarde/
2: http://mamma.fit/2016/05/14/olgas-matprat-del-2-kolhydrater/
3: ibid